DHA AB

Smittor i Stockholm

Foto: TT Foto: TT

Med anledning av det aktuella läget med fall av den central-nervösa formen av virusabort i Stockholm har Svenska Ridsportförbundet och Stockholms Läns Ridsportförbund i samråd med arrangörerna i Stockholmsområdet infört ett frivilligt stopp i Stockholm under de närmaste tre veckorna. Två hästanläggningar i Östhammars kommun, Gävleborgs län och Uppsala län är isolerade sedan smittan konstaterades där i slutet av januari, så försiktighetsåtgärder bör råda i Stockholm med omnejd.

Hästar kan få nio olika typer av herpesvirus enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, och det aktuella viruset EHV-1 är det som fruktas mest. Det kan leda till luftvägsinfektioner, neurologisk sjukdom och hos dräktiga ston även kastning. EHV-1 är främst en luftburen smitta, men smittar också indirekt via exempelvis otvättade händer eller föremål. Viruset är anmälningspliktigt om det har lett till abort eller visar sig i centralnervös form, som hos exempelvis de avlivade hästarna. 

Detta innebär, att Stall Stadsberga stänger sin anläggning och att vi ställer in alla kurser den 23-24 februari, men alla som bokat in sig, kommer att få möjlighet att rida igen sina bokade gånger så snart det ges klartecken för detta. Vi uppmanar alla hästägare att vara försiktiga och se till att smittan inte sprids! Flytta inte hästar eller er själva inom smittområdena inom de närmaste tre veckorna.

Vi tackar för visad förståelse, kommer att kontakta alla er som berörs av beslutet och håller tummarna för att dessa åtgärder gör, att viruset inte sprids vidare!

Läs mer:
Vilket hästjobb om smittsamma sjukdomar
Uppdaterad smittlänk
Nya fall av viruset
Ridsportförbundet
Läget är väldigt allvarligt
Stanna hemma de närmaste tre veckorna

 

Senaste nyheter

Nyhetsarkiv

Länkar