DHA AB

Jeenial får specialpris för Årets Arab!

Jeenial ox får ett specialinrättat pris från Svenska Arabhästföreningen för gott Ambassadörskap! Jeenial ox får ett specialinrättat pris från Svenska Arabhästföreningen för gott Ambassadörskap!

 Jeenial ox föddes den 7 mars 1997 hos Smedgårdens Arabstuteri i Småland e: Imppressiv ox, u: Janeefa ox, eu: Ibn Zareefa ox. Jeenial är bland annat halvbror till Janiool ox (Årets Arab i hoppning 2013 och 2014) samt nära släkt med hingsten BA Jamaal El Din ox.

Han har nio avkommor varav flera är väldigt duktiga inom distansritt. Tyvärr så var han redan kastrerad när han träffade oss för allra första gången, vi hade gärna behållit honom som hingst!

Jeenial är på så många sätt en väldigt speciell häst - klok, egensinnig och oerhört modig. Han är en av de största anledningarna till att vi idag driver vårt företag, och är vad man benämner en "once-in-a-lifetime-häst!" Alla som träffar honom känner att han är väldigt speciell och han gör alltid stort intryck på sin omgivning.

Utanför familjen har han gjort sig känd för att visa upp Araben som en modig stridshäst, då han har varit en stor profil utåt sedan 2012 på tävlingar uppvisningar och shower i Beridet bågskytte.

Två år, 2017 och 2018 har han även haft den stora äran att representera sin ras på Sveriges största hästfest, Sweden International Horse Show (se film från 2018 nedan), och i år har Svenska Arabhästföreningen instiftat ett nytt specialpris: Årets Arab Special! Priset delas ut till en god ambassadör för det Arabiska fullblodet, som inte verkar inom några av de andra "vanliga" disciplinerna och den 16-18 augusti i år får Jeenial ox åka till Riksutställningen för att ta emot sitt pris för disciplinen Beridet bågskytte 2018!

"Jeenial har fått mig att helt ändra uppfattning om Araberna" säger Mats, som red Jeenial inne på den stora arenan på Horse Show 2018 "innan jag träffade Jeenial, hade jag fördomar som så många andra, att Araberna är "sprättiga" och rädda för det mesta" fortsätter han "men det finns ingen coolare kille än Jalle!"

"Han vill ha en jämlike, någon som respekterar honom, och han är otroligt känslig att rida" säger Ylwa "många gånger är det nog just känsligheten hos de här hästarna, som gör att de blir feltolkade och missförstådda" fortsätter hon "man måste ha fingertoppskänsla. Jag kommer aldrig hitta en häst som honom igen!"

Jeenial lyssnar intresserat när vi berättar för honom om utmärkelsen, han älskar priser och är högst medveten om att detta är något att vara riktigt stolt över!
 

Senaste nyheter

Nyhetsarkiv

Länkar

Jeenial lyssnar intresserat när vi berättar för honom om utmärkelsen. Han älskar priser! Foto: cyroo.se