Belöningsbaserat & Bettlöst.jpeg

JEENIAL OX
Mentorhäst ("Jalle")

 

1997-03-07

Arabiskt fullblod

Imppressiv ox- Janeefa ox - Ibn Zareefa ox

 

Hästen som förändrade allt.

Det var den 15 november 2010, en av de kallaste vintrarna i Sverige på 150 år. Mats var ensam hemma och Ylwas häst Jeenial höll på att dö. Han gick med honom i meterdjup snö men när veterinären kom på morgonen var han utdömd. Det blev ilfart till Strömsholm med buköppning och 3,5 timmars operation och han klarade den mot alla odds.

 

En lång återhämtningstid hade börjat och något hände i vår syn på hästhantering och ridning. Genom att bara umgås med en häst som varit med om något så traumatiskt, och inte ha några krav på att prestera något, växte en väldigt speciell kontakt fram. Det var som att försöka lära sig gå och tala på nytt och vi döpte våra erfarenheter

till H3-metoden. Han lärde oss, att bara vi tar oss tid att lyssna och försöka förstå vad hästarna vill, så kan vi lära oss väldigt mycket om oss själva. Och han gjorde oss uppmärksamma på vårt eget kroppsspråk

och de omedvetna signaler vi hela tiden sänder ut. 

 

Under tre månader jobbade Ylwa och Jeenial bara från marken med att bygga upp honom, och när det var dags att börja rida igen, så var det viktigt att den fina kontakt som växt fram inte förstördes. Modet att våga släppa kontrollen i tyglarna fanns inte riktigt från början och det krävdes en avledande manöver för att få det att fungera. Beridet bågskytte blev lösningen.Sedan den dagen hjälper vi mellan 150 och 200 Team varje år att bygga relationer

med varandra. För utan en relation, är det svårt att göra något alls. 

Jeenial har funnits i vårt liv sedan 2006, då var han nykastrerad och kallades "Gangster" med 10 avkommor, flera meriterade inom Distans. Det har skett en stor utveckling sen dess.

Han härstammar från de finaste linjerna både på pappans och mammas sida och är av modellen Bruks-Arab.

Som den klokaste häst vi har träffat, blir ingen oberörd som har sett in i hans ögon.

Ett psyke, en integritet och ett mod som är mycket ovanligt hos Arabiska fullblod. En riktig Stjärnhäst!

Första hästen i världen som reds på tornerspel i enbart halsring, representant på Sweden International Horse Show

för det Arabiska fullblodet 2017-2019, showar gärna.

Här kan du läsa om våra övriga Mentorhästar!

Om du kunde förändra världen, skulle du göra det då?

Ylwa och Mats  svarade ja på den frågan och startade 2011 företaget DHA som står för Dalecarlian Horse Academy eller Hästakademin. Dalecarlian kommer från det latinska ordet "Dalecarlia", som helt enkelt betyder Dalarna, för det är där de bor. De ville hjälpa till att skapa en bättre värld för både hästar och för människor genom att sprida kunskapen om H3-metoden. Man måste alltid börja med, att förändra sig själv.

Då de båda har ett förflutet som Riddare blev det också en självklarhet att erlägga en Riddar-Ed

med tre ord som ledstjärnor. Tre ord som genomsyrar hela verksamheten:

_edited.jpg
Mod.jpg
Tillit.jpg
Team Jeenial ox DHA Hunt track Cup_edited.jpg

MOD

En Riddares första uppgift är, att skydda och försvara den som är värnlös, det kan ibland innebära att man måste följa sin övertygelse trots att det egna jaget riskerar att förlora på det. För det krävs det Mod.

TILLIT

En Riddare ska bära på en övertygelse, att världen kan förändras till det bättre. De arbetar för att skapa förbättring och de tror på förändring. Men för att kunna göra det, krävs det Tillit till alla individer man möter.

SAMSPEL

En Riddare ska respektera och ha förståelse för sin Teamkompis, för tillsammans ska man uppnå ett mål. Allt man gör, måste man göra som ett Team, därför måste man göra avkall på sitt Ego till förmån för Samspelet.

Finns inte modet och tilliten, så blir det inget samspel.