top of page

Friends of Mio, hästfristaden

Uppdaterat: 11 apr. 2023

Den ideella föreningen Friends of Mio startades med syftet att möjliggöra en plats där mark, djur och människa kan mötas. Friends of Mio stöttar en av Skandinaviens största fristäder för hästar och andra djur, gården Friskeröd utanför Tanumshede. Där bor cirka 160 djur, som annars hade avlivats, under så naturliga förutsättningar som möjligt. De bor där livet ut.


Emelie Cajsdotter grundande Friskeröd 1995, och har sedan dess varit ansvarig för verksamheten på gården. Emelie har skrivit tre böcker, Zander och tiden, Alla kungens hästar och Det sjunger i gräset. Hon har varit med i SVT:s serie Flocken och varit delaktig i flera poddar. Nu behöver djuren hos Friends of Mio din hjälp. Ett sätt att stödja Friends of Mio är att bli medlem i föreningen. Swisha 100 kr till 123-3330404, skriv MEDLEM som meddelande. Skicka även ett mail till info@friendsofmio.com så registreras ditt medlemskap. Här hittar du andra sätt att bidra!


Varför Mio? Mio var en ponny, som under större delen av sitt liv arbetade som turisthäst på High Chaparral, en västerninspirerad temapark. Vid tjugo års ålder pensionerades han och såldes till en familj, som i sin tur kontaktade Emelie för att ta reda på mer om hur han mådde. Vid deras första möte beskrev han hur han mött otroligt många människor under sin tid som turisthäst. Alla dessa erfarenheter hade gett honom ovärderliga insikter om relationen mellan häst och människa. Och dessa ville han nu dela med sig av. Efter en tid blev det bestämt att Mio skulle få flytta till gården, och han levde sedan på Friskeröd gård fram till sin död vid trettioett års ålder. Under den här tiden delade han med sig av det som kom att bli hans signum; Mios principer. Enda sättet att verkligen ta till sig den här undervisningen är att praktisera den, och uppleva den med kropp och sinnen vidöppna. Men Emelie skall ändå göra ett försök att sammanfatta grunderna. Både sett ur Mios eget perspektiv, samt hur de beskrivs av de hästar som tagit upp hans minnestrådar och fört budskapet vidare.


Tänk så fint om flera kunde få en andra chans?


Foto: © Friends of Mio


Se Emelies film om hästfristaden:
99 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page