top of page

Helgkurs på Orust i Hästens tecken!

Uppdaterat: 11 apr. 2023

Hagens Gård på Orust hittar man hästar som strövar i flock över stora marker dygnet runt och här finns också hotade lantraser som ingår i genbanker för bevarande. Naturligt beteende är en hörnsten i djurs välfärd och det är viktigt för Daniel och Angelica som driver gården, att erbjuda sina djur en så god miljö som möjligt. De arbetar båda som djurparkszoologer och etologer.


I helgen hade vi vår första kurs i Beridet bågskytte hos dem! Och vi började på fredag kvällen med en öppen clinic för att visa hur vi arbetar med en häst som vi aldrig har träffat förut. Det blev den Nordsvenska Bruksvalacken Zabon som fick bli Mats teamkompis för kvällen (se bild nedan) och han skötte sig strålande! Efteråt fick publiken möjlighet att ställa frågor och prova på hur det är att skjuta med ryttarbåge.


På helgkursen hade vi sedan 6 hästar som alla var ovana vid/aldrig hade provat på Beridet bågskytte, flera med jobbiga bakgrunder och trauman. Alla Team genomförde kursen med att få iväg minst en pil från hästryggen, fantastiskt fint! I all träning av hästar är det viktigt att vi tar det i hästens takt. Genom att hästarna får reagera och agera, talar de om för oss om vi går för fort fram, det innebär att vi ibland måste backa och ta det lugnare än vi har tänkt. Vi har aldrig varit med om under de 11 år som vi har jobbat med att utbilda i Beridet bågskytte, att en häst inte har gått att utbilda, men det måste få ta olika lång tid! Och vägen dit är avgörande om det kommer att bli bra eller inte i slutändan.

Mats och Ylwa Woxmark, Team DHA tillsammans med det Arabiska fullblodet "Salt" (Salt by Saskia f.2012 e.Psytadel u.Esta Saskia ue.Esta Esplanan) Foto: Angelica Åsberg


Lite bilder från helgen!


Tack för en underbart härlig helg i hästens tecken! De sex sista bilderna är tagna av Mikaela Hedborg.27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentarer


Kommentering har blitt slått av.
bottom of page