top of page

Riddare utan gränser.

Idag har vi nåtts av fruktansvärda nyheter, att Ryssland har invaderat Ukraina och våra tankar går till våra Ukrainska vänner.


Ukraina och Sverige har många gemensamma historiska band, på 700-talet grundande Vikingarna staden Kiev, som skulle komma att bli huvudstad i det mäktiga riket Kievrus, vars namn kom av en gammal beteckning för svenska vikingar, ruotsi (roddare, jämför även med det finska namnet på Sverige än idag: Ruotsi). Riket bestod i nästan fyrahundra år, och under sin storhetstid omfattade det delar av nuvarande Ryssland, Ukraina och Vitryssland. I huvudstaden Kiev finns fortfarande minnen från tiden då vikingarna kontrollerade ett världsrike.


Kiev blev en viktig knutpunkt längs handelsvägen mellan Skandinavien och Bysantinska riket. Vissa vikingar slog sig ner i området och bildade småsamhällen med egna krigarhövdingar. En av hövdingarna var en viking vid namn Oleg, år 882 tog han makten i Kiev och grundade just Kievrus. Det berättar Nestorskrönikan, en historisk skildring nedtecknad på 1100-talet. Olegs dynasti skulle härska under hela Kievrus existens.


Det var 2009 som vi första gången fick kontakt med de Ukrainska Kosackerna då ett kulturhistoriskt utbyte inleddes med dem och Riddare utan gränser. Två gånger har Mats varit i Kiev som en av representanterna för det svenska laget och fyra gånger har Kosackerna varit hos oss på gården i Rättvik och hjälpt oss att rodda Gärdsjöspelen. Deras lagkapten, som också heter Oleg, och hans trupp har blivit som en familj för oss. De var med när Jeenial blev den första hästen i världen som uppträdde på tornerspel med halsring, en händelse som gav uppmärksamhet åt vårt sätt att träna hästar, och som i sin tur har gjort det möjligt för oss att arbeta med vårt hästföretagande på heltid.


Vårt hem kommer alltid vara öppet för dem, må alla naturliga och övernaturliga väsen oavsett religion beskydda dem i denna svåra och oerhört tragiska stund i Europas historia.

Yevgeny, Anastasiia och Oleg tillsammans med oss vid Ekenäs Slotts 20-års jubileum 2012.

Mats bär den Ukrainska flaggan vid ett av våra många samarbeten.

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page