top of page

Skogsjaktbanan i Rättvik!

Uppdaterat: 11 apr. 2023

Det var en gång en idé.

År 2012 blev vi inbjudna att delta och representera Sverige i en Internationell sportfestival i Turkiet tillsammans med Riddare utan gränser. Där träffade vi bland annat Lajos Kassai, som är anledningen till att vi har en modern sport i Europa idag som vi kallar Beridet bågskytte. Vi fastnade för hans sätt att träna hästar, som påminde mycket om vårt eget sätt att tänka kring träning, och vi började att utbilda oss inom sporten. På hemmaplan, hade vi redan innan tagit kontakt med den lokala bågskytteklubben Siljanspilen för att kolla med dem, om det fanns en möjlighet att anlägga en slinga i skogen för träning av hästar runt deras anläggning. Det slutade med att ett samarbete växte fram, och tillsammans med dem skapade vi Skogsjaktbanan, 987,25 meter i kuperad terräng.

Banan var helt i linje med vårt sätt att tänka kring hästar och hästträning, man skulle inte fixa att rida den om man inte "red sin häst". Det fanns, till skillnad från de traditionella rakbanorna man tränade och tävlade på inom sporten, inga barriärer/avspärrningsband som höll kvar hästen på spåret, utan den kunde lika gärna springa in bland träden om ryttarens tankar enbart låg på skyttet. Kontakten med hästen kom i fokus och det gillade vi så mycket, att vi beslutade oss för att testa idén genom att göra en Internationell tävling. Till den skulle vi bjuda in våra utländska kontakter att delta, många av dem som vi träffat i Turkiet. Och vi skulle göra det i samband med en festivalvecka i hästens tecken runt midsommar, för att visa våra utländska gäster hur vackert det är i vår hembygd den tiden på året -solen som aldrig går ner, vikingtraditioner och dalakultur. Vi skulle samtidigt ge Sverige möjlighet att komma till Rättvik, nätverka och lära sig av en speciellt inbjudan tränare varje år

Så blev det. Tävlingen på Skogsjaktbanan döptes till DHA Hunt track Cup och banan har genom åren testats och tävlats på av flera internationella storheter som Mihai Cozmei, Anna Sokolska, Mayumi Nishizawa, Trey Schlichting, Wojteck Osiecki och Emil Eriksson. Mats blev den allra första banbyggaren av Jaktbanor för Beridet bågskytte i Sverige, och efter nio år och ett VM-silver, så är det fortfarande detta häst-tänket och dessa typer av banor, som i idrotten Beridet bågskytte ligger oss allra varmast om hjärtat. För här kommer vårt budskap ut!


3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page