top of page

VD har ordet! En tillbakablick på 2022.

Uppdaterat: 30 dec. 2023


2022 fyllde Jeenial 25 år! Det gjorde vi något alldeles speciellt av kommer ni att märka 2023.


Det är svårt att sammanfatta 2022 utan att låta bli att nämna krig och elände. Så här mitt i mellandagskommersen så känner vi, att ju äldre vi blir, desto viktigare har midvintersolståndet blivit för oss. Då tar vi tillfället i akt att göra ett avslut på året som gått. Vi tackar för att våra vänner fortfarande lever i det hemska krig som pågår i Ukraina, för de utmaningar som vi själv har ställts inför, och känner tacksamhet över att vi finns till och över vår familj. I år har det varit viktigare än nånsin att se alla små ljusglimtar i tillvaron och att fokusera på dem. Vi tänker på hur vi vill att 2023 ska bli och på vad vi inte vill ha med oss dit.


Med två år av covid och de utmaningar det har fört med sig, så hade väl ingen kunnat förutse, det som vi alla skulle vakna till den 24 februari. Konflikten i Ukraina har pågått sedan 2014 men aktualiserades brutalt denna dagen då Putin invaderade med otaliga civila offer som följd. Det var krig i Europa, nära oss. Hade mänskligheten inte kommit längre i utvecklingen än så? Vår omedelbara reaktion var, att försöka få hit våra vänner från Kiev. Levde de, hur mådde deras hästar? Men Ukrainarna är ett stolt folk och vi hade förmodligen agerat på samma sätt om det hade drabbat oss. I stället så fokuserade vi på att tillsammans med vänner här hemma att hjälpa det Ukrainska folket överlag med deras djursituation. För vår del resulterade det i Parad Ukraina och det kändes skönt att göra något på riktigt! Det går fortfarande inte en dag utan att vi tänker på våra vänner, och det är lätt att som djurägare att sätta sig in i alla hemskheter som uppstår på grund av ett fullständigt meningslöst krig.


Världsläget gjorde oss också uppmärksamma på frågan: hur länge skulle vi själva klara oss på här hemma på gården om det skulle hända något? Ja, landsbygden skulle klara sig betydligt bättre än städerna. Här finns och görs maten, av människorna som vet hur man slaktar en gris, mjölkar en ko, tänder en eld, installerar en värmepump och konfigurerar en dator. Att bli självförsörjande blev helt plötsligt en högprioriterande planeringsaktivitet på vår att-göra-lista. Hallå Sverige, det duger inte att bara vara det till 50%! Finland har de åtminstone 80%! Vi fick lära oss att spara el och att köra tvättmaskiner på nätterna. Stearinljusen fick en pånyttfödelse i vårt hem och vi eldar som aldrig förr. Hade vi gjort det om det inte hade blivit krig i Europa? Förmodligen inte just nu. Så det finns inte något ont som också inte har något gott med sig.


Men. Att ständigt befinna sig i ett mindre krisläge som de senaste covid-covid-Putin-åren har inneburit, har också gjort att vi har tvingats till, att bli otroligt produktiva. Vi vågar vägra lågkonjunktur och våra hjärnor har gått på högvarv detta året- vi har utvecklat som aldrig förr! Vi startade projektet "Lär dig beridet bågskytte", vi gjorde comeback i Rättviksjakten, deltog i Rättvik Active Week, och har inlett flera nya och spännande samarbeten som Ditte Young i Danmark, Fauna i Rättvik och Häståkeriet i Stockholm. Fler elever än någonsin har besökt oss och vi har fått köra fyrspann när Ponnyexpressen campade på gården i juli! Jeenial har fyllt 25 år och det har vi gjort något alldeles speciellt av, som ni kommer få se under kommande år.


Så hur känner vi inför 2023? Det är förstås med blandade känslor, eftersom världen känns upp och ner just nu, det är mycket som oroar. Men genom att fokusera på det vi kan påverka runt omkring oss, får vi också kraft att orka, och det är något som vi tar med oss in i det nya året. Fokusera på det du kan påverka och gör slag av dina idéer och drömmar.


Jag skulle slutligen också vilja dela min och vår tacksamhet till alla er som berikade vårt liv under 2022. Vi önskar er alla hälsa, lycka, kärlek och fred under det kommande året!

Med hopp om ett enklare och ljusare 2023, där just du kan manifestera din dröm.

Det kommer att bli bra.


Gott nytt år!


Ylwa Woxmark


VD,

Dalecarlian Horse Academy44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page