top of page

Visste du att? En häst åldras ungefär tre gånger snabbare än en människa.

Uppdaterat: 11 apr. 2023

"... En 90-årig människa är en 30-årig häst. Båda mycket gamla, vanligtvis artritiska, har inte många av sina ursprungliga tänder kvar, och troligen pensionerade, njutande av de finare sakerna i livet.

En 25 år gammal häst är en 75 år gammal människa. Fungerar fortfarande.

En 20-årig häst är en 60-årig människa. Vid den punkt där kroppen inte fungerar som den brukade men hjärnan är där och vill vara aktiv.

En 13-årig häst är en 39-årig människa. Medelålders, på toppen i sitt liv där deras kunskaper och fysiska förmåga är ungefär lika.

Så låt oss nu gå ner till barnen och arbeta oss uppåt: En 3-årig häst är ett 9-årigt barn. Ett barn. Inte redo för arbete på en lång tid. Det var länge sedan vi gick förbi att skicka barn ner i gruvorna i människovärlden.

En 4-årig häst är ett 12-årigt barn. Kan ofta göra udda jobb för fickpengar, kanske en tidningsrunda, klippning av gräsmattor etc. I grund och botten kan en 4-årig häst börja lite lätt arbete för att "tjäna sitt uppehälle"

En 5-årig häst är en 15-årig tonåring. Tror att de vet allt, kaxiga och redo att öka sitt arbete och ansvar. Fortfarande ganska svaga och inte helt utvecklade, så det borde inte tänjas på deras fysiska gräns men man kan börja att bygga styrka.

En 6-årig häst är en 18-årig människa. En vuxen. Redo att börja arbeta (men skelettet är inte färdigväxt förrän vid ungefär 8-års ålder, vår anm)

Att trycka på en unghäst för hårt i unga år, leder till att många kroppsdelar går sönder. Leder, senor, ligament såväl som deras hjärnor. Att ta det lugnt i början kan ge en häst ytterligare 10 års friskt hästliv!"

Så varför ha bråttom?

Den tänkvärda texten är hämtad från Billie Boylen och delad samt översatt till svenska från World Bitless Association. Den har fått stor uppmärksamhet på vår Facebooksida och har idag delats 300 gånger. Någon skrev, att man kan ju inte jämföra människor och hästar, och nej det är iinte heller tanken hos författaren, det är vi helt övertygade om. Tanken är, att få upp ögonen på folk vad vi utsätter våra hästar för, ofta i mycket tidig ålder. Och vad det får för konsekvenser.


73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page