Ylwa, Mats Woxmark och Jeenial ox.

"Det var år 2007 som Ylwa och Mats Woxmark träffade varandra i medeltiden och blev bästa vänner. De upptäckte inte bara flera gemensamma intressen, såsom ett stort samhällsengagemang och synen på hästar och hästträning, år 2010 blev de ett par och strax därefter inträffade en händelse som skulle komma att förändra deras liv. Det här är historien om Jeenial ox, hästen som förändrade allt. 2011 startade de tillsammans företaget "Amazonskolan" som senare blev "DHA".

Om Hästen som förändrade allt

...ibland måste det hända något för att skapa förändring.

Sedan den dagen hjälper vi mellan 170 och 200 Team varje år, att bygga relationer med varandra.

Det var den 15 november 2010, en av de kallaste vintrarna i Sverige på 150 år. Mats var ensam hemma och Ylwas häst Jeenial höll på att dö. Han gick med honom i meterdjup snö men när veterinären kom på morgonen var han utdömd.

Det blev ilfart till Strömsholm med buköppning och 3,5 timmars operation och han klarade den mot alla odds. En lång återhämtningstid hade börjat och något hände i vår syn på hästhantering och ridning. Genom att bara umgås med en häst som varit med om något så traumatiskt, och inte ha några krav på att prestera något, växte en väldigt speciell kontakt fram. Det var som att försöka lära sig gå och tala på nytt och vi döpte våra erfarenheter till H3-metoden.

Han lärde oss, att bara vi tar oss tid att lyssna och försöka förstå vad hästarna vill, så kan vi lära oss väldigt mycket om oss själva. Och han gjorde oss uppmärksamma på vårt eget kroppsspråk och de omedvetna signaler vi hela tiden sänder ut. 

Under tre månader jobbade Ylwa och Jeenial bara från marken med att bygga upp honom, och när det var dags att börja rida igen, så var det viktigt att den fina kontakt som växt fram inte förstördes.

Modet att våga släppa kontrollen i tyglarna fanns inte riktigt från början och det krävdes en avledande manöver för att få det att fungera. Beridet bågskytte blev lösningen.

Sedan den dagen hjälper vi mellan 170 och 200 Team varje år att bygga relationer med varandra. 
 

Om du kunde ändra världen,

...skulle du göra det då?

Jeenial lärde oss "att gå och tala på nytt" och vi döpte våra erfarenheter till H3-metoden.

Ylwa och Mats  svarade ja på den frågan och startade företaget Hästakademin/DHA. De ville hjälpa till att skapa en bättre värld för både hästar och för människor genom att sprida kunskapen om H3-metoden.

Då de båda har ett förflutet som Riddare blev det också en självklarhet att erlägga en Riddar-Ed med tre ord som ledstjärnor. Tre ord som genomsyrar hela verksamheten:

Mod, tillit och samspel.

  • En Riddares första uppgift är, att skydda och försvara den som är värnlös, det kan ibland innebära att man måste följa sin övertygelse trots att det egna jaget riskerar att förlora på det. För det krävs det Mod.
  • En Riddare ska bära på en övertygelse, att världen kan förändras till det bättre. De arbetar ständigt för att skapa förbättring och de tror på förändring. Men för att kunna göra det, krävs det Tillit till alla individer man möter.
  • En Riddare ska respektera och ha förståelse för sin Teamkompis, för tillsammans ska man uppnå ett gemensamt mål. Allt man gör, måste man göra som ett Team, därför måste man göra avkall på sitt Ego till förmån för Samspelet.

Finns inte modet och tilliten,
blir det inget samspel.