top of page
DHA Teamhästar.jpg

VÅRA MENTORHÄSTAR

Hur fick vi den idén?

Det var ingen en slump att vi valde flockliv och lösdrift för hästarna i ställe för hage-stall liv, då vi båda delade gemensamma värderingar om att försöka återskapa ett sånt naturligt hästliv för hästarna som möjligt, utan att de lever i vilt tillstånd. Det var inte heller en slump, att vi började att studera hästarna i vår egen flock eftersom vi hade gjort många för oss fantastiska upptäckter under tiden vi rehabiliterade Jeenial, Upptäckter som vi senare använde oss av - först på hästarna som ökade ut vår egen lilla flock, och senare även på alla hästar vi mötte.

I en studie från 2008 av Christensen et al. Gjordes ett test där 36 stycken två år gamla hingstar användes.

Resultatet av studien kunde påvisa, att hästar som utsattes för upplevelser som triggar ett flyktbeteende samtidigt som de hölls tillsammans med en erfaren och lugn häst reagerade mindre än de hästar som utsattes

för samma saker samtidigt som de hölls med en oerfaren häst.

Vi började se, att vi kunde använda hästarnas egna system för att göra förutsättningarna för lärande så bra som möjligt när nya hästar kom till oss. Som vi nämnt tidigare, (se H3-metoden), så har vi låtit flocken helt ta hand om den nya hästen till en början, vi har endast befunnit oss i utkanten och studerat honom eller henne på avstånd under de tre första månaderna. Hela det tankesättet grundades, när vi hade tagit vårt ställningstagande, att det inte finns någon flockhierarki, och detta har sedan möjliggjort för både nya hästar och flocken, att själva hitta bästa platsen för den nya hästen utan mänsklig inblandning. Deras egen struktur har varit så väl fungerande, att det har blivit ett naturligt urval vilken häst, som på grund av sin personlighet och sina förmågor, fått i uppgift,

att hjälpa den nya hästen till rätta. Vi började använda hästmentorer i vår träning, hästar som har följt ”sin” elev i varje nytt utbildningssteg för att skapa en trygg och bra inlärningsmiljö.

Kunde dessa hästar också bli mentorer för oss människor?

Vi svarade ja på den frågan! Här stod vi nu med fyra helt olika individer med fyra helt olika personligheter och bakgrunder som nu hade landat och blommat ut hos oss. De blev våra kollegor med uppgiften att tillsammans med oss, lära andra människor att det finns andra sätt än det traditionella att vara med hästar. 

Detta är våra övriga tre fantastiska mentorhästar, Jeenials vapendragare:

_edited.jpg
Ulbasse_edited.png
Barcos Fancy Cat.jpg
Xero Dreams Eye Catcher_edited.jpg

ULBASSE,
mentorhäst ("Basse")

2004-06-12

Nordsvensk Kallblodstravare

Ulfrigg - Högda Helda - Elding

Hästen som skrämdes.

Ulbasse är Kallblodstravaren som importerades som hingst från Norge och slutade att presetera på travbanan. Han ansågs farlig och skulle gå till slakt, men hamnade hos oss 2011 och älskar barn.

Basse är mattanten i flocken!

 

Framgångsrikt tävlad på DM

 i Beridet bågskytte.

BARCOS FANCY CAT, mentorhäst ("Barco")

2003-05-01

American Quarterhorse

Crimson Catalyst - Pets Poco Bar -

Page The Bartender

Hästen som bara ville vara snygg.

Barco är också född i och importerad som hingst från Norge och är en välstammad westernhäst. Barco tyckte dock att western inte riktigt var hans grej, han gillar mest att vara snygg! Som i dressyr och i parader.

Barco är även Jalles bästa polare!

Många guld, silver o brons på SM och Grand Prixnivå i Beridet bågskytte, showar gärna.

XERO DREAMS' EYE CATCHER, mentorhäst ("Zäta")

2006-06-18

American Painthorse/Arabiskt fullblod

MA Limited Dreams - Zenitra El Zabya ox - Asra Nishaal ox

Hästen som sprang fort.

 

Zäta är en f.d elevhäst som Ylwa lånade till SM i Beridet bågskytte 2015. Han har gått fartgrenar i western och köptes av vår dotter 2017. Vårt fokus med honom blev att hitta en fartreglering och ett lugn!

Zäta är flockens lillebror, retstickan!

Brons på SM och 5:a på Grand Prixnivå

i Beridet bågskytte.

Basses tidigare liv.jpg

Ulbasse

Barcos Fancy Cat.jpg

Barcos Fancy Cat

Xero Dreams Eye Catcher.jpg

Xero Dreams' Eye Catcher

bottom of page